Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2013

Jom Perbetulkan

97% muslim yang aku jumpa, bila disebut: "Wei, Ahmad kirim salam..." Akan dijawab.. "Iyee ke.. WA'ALAIKUMUSSALAM.." ok.. Nampak macam tak ada masalah kan? Tertanya-tanya,apa masalahnye kan? Ya.. Memang ada masalah... Jeng jeng jeng............ =.= Sebenarnya, jelas dalam hadith Nabi SAW, Nabi mengajarkan, apabila salam itu disampaikan oleh posmen (orang tengah), maka jawapan yang diberi kepada kiriman salam tu bukannya, 'WA'ALAIKUMUSSALAM' tapi.. "WA'ALAIKA WA'ALAIHISSALAM" sebab apa.. Ahmad surug Abu kirim salam kat Ismail.. Ismail jawab, "WA'ALAIKUMUSSALAM." Sedangkan:- WA'ALAIKUMUSSALAM = selamat sejahtera ke atas KAMU jadi, salam Ahmad kepada Ismail tak terjawab kan? Sebab, Ismail doakan salam tu kepada ABU, SEDANGKAN ABU TU ORANG TENGAH.. Manakala:- WA'ALAIKA WA'ALAIHISSALAM= dan juga kepada KAMU dan juga kepada DIA selamat sejahtera.. Maka salamnya terjawab... Indahnya islam.. Note: hukum memberi sal…

Tiada Yang Sempurna..

Assalamualaikum wbt..Kadang kita ni mudah sangat bangga bila ada kawan2 gengster abg semua taiko2.. Sibuk nak hot jadi bualan semua orang takut bila sebut nma geng.. Apa itu semua ada makna?? Bila mati geng2 taiko ada nak tolong ka menghadapi SAKARATUL MAUT? bila dalam kubur ada tak kengkawan nak tolong jwpkn soalan MALAIKAT MUNGKAR DAN NANGKIR? Tiada siapa yg nak tolongpun mati nanti semua kena tanggung sorang2 tak da maknanya da geng2 taiko.. Jawap la dgn Allah.. Zaman skrg ni la bnyk sngt kejadian rupa mcm ni berlaku. Dari yg muda smpailah yg agak2 da mau EXP tapi masih sibuk dgn hal2 duniawi.. Mkin ini lah yg d katakn DUNIA AKHIR ZAMAN org da mcm x kenal baik buruk sesuatu apa yg menjadi kepentingan PUAS HATI. apa pun kita sesama manusia ssama hamba Allah dan ssama Islam jom doakan yg terbaik buat saudara2 seagama kita... Moga ALLAH melembutkan sedikit demi sedikit hati yg telah keras itu.. Aamiin...

Tetap Setia Walau Jauh Dimata :')

BercintadanSetiasaat berada jauh dari mata, bukan sesuatu perkara yang mudah. Tapi keranasayang, masing-masing akan mencuba sedaya upaya, supaya tiada hati yang terluka. Bila dah jauh, haruslah saling percaya. Bersangka baik juga kunci sesebuah hubungan. Walau jauh di mata, bak kata orang dekat di hati, kan.? Yang jauh terasa dekat, dengan adanya kuasa teknologi yang serba canggih ini. Tapi jangan pula di salahgunakan. Di saat dia jauh, biarlah doa yang menyatu dan mendekatkan.Doa itu kan penghubung terbaik antara kita. Usah risau, jika dia benar milikmu, pasti akan menjadi milikmu jua. Walau jauh terpisah, dia pasti akan kembali juga. Jodoh itu rahsia Allah. Sekuat mana kamu setia, sejauh mana kamu bercinta, kalau dia bukan tercipta untukmu, pasti kamu tidak akan bertemu. Tetapijika dia memang jodoh kamu, sejauh mana dia pergi, dengan izin Allah, pasti dia akan kembali.! ;)..





Incik B.. :')

Putus Cinta Pasti Ada Hikmanya

Putus cintapasti ada hikmahnyawalaupun perkara itu amat memeritkan bagi mereka yang sedanghangat bercinta. Sudah dikatakan,kita hanya merancang, Allah juga yang menentukan. Kalau dia bukan jodoh kita, terimalah dengan hati yang terbuka. Berterima kasihlah kepadanya, kerana dia juga pernah membuat dirimu bahagia. Apa yang sudah berlaku, jadikan sebagaikenangandanpengalaman. Tidak sangka kan.? Kitaberkenalan, kitaberkawan, kitaberhubung, mengeratkanukhwahdankasih sayang. Tapi kemudian, kita makinmenjauh, kita tidak lagi berhubung, dan akhirnya kita tidak lagi berkawan. Tidak sangka kan.? Kita sekarang seolah-olah dua manusia yang tidak pernah kenal antara satu sama lain. Ya, pelik rasanya berlagak biasa. Ya, kelakar rasanya berpura-pura seolah-olah seperti tiada apa yang berlaku. Tidak sangka kan.? Mudah untuk melupakan semuanya. Tapi siapa sangka,mungkin ada hikmahnyajuga.:) #Bersyukurlahkepada orang yang menyakitimu kerana dialah yang menabahkan hatimu. Dan terima kasih kepada "k…

Koleksi kata by kakicinta.com

Terkadang kita merasakan ber-couple itu terlalu indah. Lalu kita suka, walhal itu hanya sangkaan kita. Mainan nafsu semata, sebab itu tiada istilah ber-couple di dalam Islam. Direct to the point, ber-couple sebelum nikah memang tak digalakkan untuk kita. couple TOTALLY HALAL ba'da NIKAH Sebab itu Allah mengizinkan berlakunya 'kehilangan' atau 'perpisahan'. Yang kita tidak suka itu, terkadang sangat baik untuk kita. " Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kamu. Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui. " (surah al-Baqarah : ayat- 216) Biarlah kita kehilangan si dia kerana Allah, Jangan kita kehilangan Allah kerana si dia................ Bersabarlah Duhai Hati Jika hadirnya seseorang itu hanya untuk "menghadiahkan" airmata kepadamu, sebenarnya, waktu itulah Allah sedang mendidikmu, supaya bersifat SABAR dan REDHA.…

Laa Tahzan

Biar hati yang satu itu retak menjadi dua untuk seketika, kerana apabila sudah sampai jodohmu, DUA HATI akan kembali BERTEMU dan BERSATU. JARAK antara awak dan dia, bukan untuk memisahkan. Terpisah hanya sementara untuk pengakhiran yang BAHAGIA. Allah jarakkan awak dan dia untuk memberi peluang masing-masing memperbaiki diri menjadi baik dan juga untuk mengurangkan dosa. Fikir yang baik-baik saja. Bila fikir ke arah negatif, pasti hidup tak kan tenang. Percayalah, setiap apa yang Allah rancangkan, pasti ada hikmah di sebaliknya. JODOH ITU RAHSIA ILAHI. yakinlah dengan ketentuan Ilahi♥ SESUNGGUHNYA JANJI ALLAH ITU PASTI ~kakicinta.com

Kuih baulu..

Bahan-bahan:
 200g gula kastor 200g tepung gandum}
 1 sudu teh serbuk penaik}-diayak (A)
5 biji telur gred A
 3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh esen vanilla Sedikit pewarna hijau dan merah (yang ni makcik abaikan)

Cara membuat:
1.Pukul telur dan gula kastor hingga putih dan gebu dengan kelajuan tinggi selama 10 minit.
2.Masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil dikacau.
 3.Campurkan esen vanilla dan akhir sekali campurkan minyak masak dan digaul sebati.
 4.Ambil sedikit adunan dan warnakan merah dan hijau. (yg ni makcik abaikan juga)
 5.Sapu acuan baulu dengan sedikit minyak masak.Panaskan dalam ketuhar selama 5 minit.
 6.Letakkan 1/2 sudu pewarna merah dan hijau di dalam acuan.Tutup dengan adunan warna biasa.(maksudnya,ambil sedikit adunan merah dan hijau dan sudukan ke dalam acuan ke- mudian tutup dengan adunanan warna biasa)
7.Bakar pada suhu 180'C-200'C selama 15 minit.(makcik bakar pada suhu 180'C selama 30 minit.Yg ni terpulang pd kepanasan oven masing2 la ka…

Edisi Pepot pepot

Assalamualaikum..haa sedar x sedar da 1tahun blog sy wujud.. Pertama kali ada blog ni rsa mcm semua bnda nak g tulis bila da duduk menghadap xtau pula apa yg mau d karang hiii tp dalam masa 1 tahun ni mmg bnyk bnda yg aq bljr dn yg aq terima.. Cerita punya cerita daaa... Poning gitu jee.. Hihi ok aq rsa berdebar-debar btl ni tau kenpa ka mcm tu?? Kerana.... Haaa ok t la aq cerita ya bb cerita ni mmg panjang..smpai besok pn aq x hbis tulis..

U Follow Me?? I Follow U Back hikhikhik

Assalamualaikum wbt.. Apa kbr kpda smua kengkwn yg sudi mengFOLLOW blog ana yg x seberapa inihh.. Ana terharu sekali yoo lah x sngka pulak ada juga followers huikss yg i dok ckp ala2 araf ni pehal erk? Ok ok..korg pengpaham je laahh klu da i da guna smcm perkataan tu mknanyo ambo betui2 boring laa ni.. Yg pnting korg phm apa yg aku tulis.. Biol juga kn kejap SY2 kejap Aku2,ambo2, i i..haiii antam saja lahh.. Ok bagi korang yg da follow blog sy yg x brapa nak comel ni klu sy blum follow back korg letak URL korg supaya senang sikit akak nak follow balik biasa lahh akak ndut ni pelupa sengsangat sejak NDUT ni hihikk.. Maayuu nyaaB-) .. K korg jgn lupa tau bg URL korg jd akak klik je terus jd followers tegar korg hahahaa.. K terimakasih ^_^ muahhh.... Hihi

Setia Hujung Nyawa :')

Assalamualaikum wbt.. Kenapa mesti SETIA HUJUNG NYAWA?? ok bkn setia pada couple tp setialah pada seseorang yg bergelar suami/istri baru bole setia hujung nyawa kn.. Klu stakat couple nak setia buang masa ja dek oii.. Kdg klu couple lma2 1 hri nanti korang cpt bosan tauu.. Da mmg terbukit dn x d nafikan lg , bnyk da tngok kejadian mcm tu. Bercinta bagai nak rak bila da kwen rsa mcm nak yak ja memanjang. Hikss..

Cinta cara saya..

Cinta saya tak memerlukan saya memikirkannya setiap masa, Cinta saya tak memerlukan saya memuji apatah lagi memuja dirinya, Cinta saya tak memerlukan saya rasa cemburu tak bertempat, rasa down, rasa tertekan, dan bersangka-sangka, Cinta saya juga tak memerlukan saya berhubung dengan dirinya melalui sms,call,fb, atau sebagainya. Cinta saya tak memerlukan saya menatap wajah atau gambarnya, CINTA SAYA TAK MEMERLUKAN SEMUA ITU.! Ya, cinta saya memang pelik, cinta saya asing, cinta saya kelihatan tak pasti. Sebab, saya tahu, saya belum halal untuk dia, saya cuma mencintai dirinya, apa salahnya fitrah ini..? Salahnya kita, Kerana selalu melayan nafsu dan rasa..! Zina hati , benda yang selalu terjadi, tapi kita jarang di ambil peduli..BEWARE..! Cinta itufitrah,jangan sampai jadifitnah..! ~stanzaqalbi~

Kisah Hati prt. III

Assalamualaikum wbt.. ^_^ ok incik yg menjadi pilihan hati mmg jauh beza umur kita orang tp itu mmg kehendak sya, sya yg pilih sendiri x d paksa oleh mna2 pihak pon... Sya orang sandakan dan dia orang tawau :') kita orang da lma kenal tp melalui telefon saja sumpah x pernah nmpak muka terang2 gmbr pn x brapa nmpk sngt... Mulanya kmi kwn biasa kemudian dia jd abg angkat sya dn juga sahabat baik sya, dia sngt baik memahami semua kisah dlm hdup sy dia tau sbbkn da cerita td pong pang pong pang semua la apa daaa :-P.. Jd kira dia tau la semua mengenai sya lg pn keluarga kita orang da mmg saling kenal. N yg sngt menajubkn dn yg buat sya mmg x bole lupa kek dia nmb fon dia sma dgn tarik lahir sya..haaaa kebetulan yg amat sngt kn??:') apa pun sya sngt bersyukur sbb d kenalkn dgn dia juga sudi terima sya seadanya... Terima Kasih buat incik abg yg sudi terima sya seadanya :')

About Me

Nama: Nurul Sakinah binti Daeng Patappe ( nma panggilan ekin @ endut :') )
 Tarik Lahir: 05/11/1991.
 Tempat: Sandakan, Sabah
Keturunan: Bugis (Bone)
Nama Bapa: Daeng Patappe bin D'juddah (telah kembali ke rahmatullah pada 8/9/2003).
Nama Ibu: Marwiah binti Salehe( telah kembali ke rahmatullah pada 25/11/2001)..
Anak bongsu dari 4 orang adik beradik. Akak sulung is blogger to Mardiah Diana :') 3 perempuan 1 lelaki..




Kisah HARI JADI YANG KE-22

Assalamualaikum... Alhamdulillah dgn bertambahnya 1 angka lg usia saya harap semua dapat saya tempuhi dengan redha dn tetap kuat semangat..!! Dekat FB pun ramai kawan2 yg memberi ucapan dn doa buat saya.. Terimakasih uoills :-D .. Dan untuk pengetahuan anda semua di hari lahir saya juga telah menerima seseorang dalam hidup saya :') sidia mmg da tunggu cukup lama untuk saya membuka hati dan akhirnya saya bersetuju.. Tapi kitaorang tak COUPLE lagi bb kitaorang nak bercinta lepas nikah.. Ingin tau kisah selanjutnya.. Nantikan ok hihi cam la populer sangatkan nak di nanti2kan.. Ok la untuk hari ni.. Apa pun di hari lahir saya yg ke- 22 ni mmg amat bermakna sekali.. :')

EDISI HARI RAYA AIDILADHA 2013

Assalamualaikum...
salam aidiladha buat semua keluarga, sahabat karib yg selalu mengingati sy d sini luv u ollz...
Satu hari beraya kerja kita jln terus pukul 10.00am abg dtg ambil pegi tmpt akak d bukit garam, GREENFINGERS SBN BHD.
 selesai tlg masak kita pn pergi ziarah pusara kedua orgtua d kampung BATU 4 JLN SUKAU.. da tu singgah d rumah atok saudara kejap beraya tp atok tak da d rumah jumpa dgn kwn lama Juse cerita2 punya cerita kitaorg mintak diri pulang... Jap2 singgah pulak kat rumah kwn lma d estet LADANG BATU PUTIH singkatan LBP je kitaorg mmg lma tak jumpa so mmg mcm jejak kasih kejap.. Anie bkn main lg cam agak2 terpinga-pinga nengok aq yoo ler dlu aq mna reti ayu2 ni tomboy semcam bila dia tengok pnampilan wahh gempak seh cam tak percaya yg kwn dia berubah cam gini sekali... Apa pun mmg best la raya kali ni bb aq dpt jumpa org2 yg suda lma x jumpa.. Miss u olls...!!!





 Sedikit kenangan yg tersalin d blog..

KISAH MALAM RAYA EDISI AIDILADHA

Assalamualaikum... Hi cerita malam raya.. Cam biasa la kn semua mmg sibuk , msk2, kemas2 ada juga yg sibuk dok test2 bju raya mmg bnyk ragam laa..... Aku pun xkurang sibuknya tp tatap ada msa mau mengarang..huhu.. Time ni ok da relexx td kemain lg potg2 aym kupas2 bwang n msk2 apa yg patut..da siap msk2 apa yg patut kitaorg g serbu rumah umi bb umi buat kek n puding telur...nyammnyammm.... Berdrai air liur... Pehhhh..... Ok dlu kisah malam raya kita utk edisi raya aidiladha... Salam Aidiladha buat semua kengkawan n keluarga tersayang yg tak kira kek mno brado.... Luv u ollzzz... :-*

Tips agar hati tak kecewa sangat bila sidia putuskan/tinggalkan

Assalamualaikum...... Hi.! Entry kali ni sy karang khas buat kengkawan yg patah hati kerana makwe/pakwe kengkawan semua k... Mendengar ada kengkawan yg kecewa sebap di tinggalkan kekasih hati sy pon jadi sumbat tengok sampai ada yg tulis kat wall macam2 ayat patah hati jiwa tak tenang la apa la koe mak nenek tak bole tengok benda2 cam tu semua dalam hati dok pikir 'kenapa la bengong sangat baru di tinggalkan kekesih da frust menungeng semacm', bukan apa sy pon pernah kecewa yg amat sngat 1 masa dulu sampai la sekarang kalau tengok kengkawan yg patah hati nak saja sy tampo geram... Ok ini adalah sedikit tips agar hati tentram bila sidia tinggalkan engkau... 1. Bila ditinggalkan korang rasa macam nak sangat letupkan dirikan? So cuba korang fikir sebaik2nya apa yg korang dapat bila frust? Takda kan? Fikir guna otak jangan guna hati semata. 2.jangan tunjukkan sangat yg korang kecewa beno di tinggalkan sidia coz dia akan menjadi lebih ego mybe dalam hati dia kata 'padan muke ha…

Mencari bahagia dari redha-Nya

Tentang luka yang masih bersisa, Airmata yang tersembunyi, Tentang ketawa pura-pura, Senyuman yang jelas direka. Kau sendiri tahu, Terkadang matamu sendiri tak mampu menipu, Seperti hatimu yang tak selalu kuat bertahan, Dan senyummu yang tidak ikhlas, Serta tawamu yang kedengaran janggal. Aku tahu kau sedang bergelut. Memang ianya tidak mudah, Dan tidaklah ianya terlalu sukar. Cuma.. Bila ianya adalah soal perasaan, Sesuatu yang tidak kelihatan, Maka ianya adalah tentang hal masa dan dan penerimaan. Dan terkadang ia memang terpaksa kau jalani sendiri, atau cuma berdua, yakni kamu dan DIA. Sometimes Allah allows you to taste the bitterness of this world, so that you could fully appreciate the sweetness of faith.:) Kerana kau memaafkan, Kerana kau melupakan, Kerana kau masih mendoakan, Kerana itu kau kuat.? Kau tahu kuat itu apa.? Kuat itu, apabila kau menerima takdir dan ketentuan. Tanpa kau tanya kenapa dan mengapa. Kau redhakan segalanya. Kerana kau tak pernah tahu rahsia Tuhan. Ya, …

hikhik..

assalamualaikum hi to semua... ok ok ya ya aku tukar lg alamat blog aku yg cam senyonyong tu haa...harap2 lepas ni tak la d tukr lg yee aku pon penat juga dok pikir apa hal lah kn....
pabila bosan melanda jiwa yg sedang kacau...



My Horor Story prt.1

Assalamualaikum.... Hi..


 Kisah aku pada kali ini memang seram yoo ler da terang2kan tengok tajuk utama di atas tuu... Dalam hidup kita mesti ada cerita seram yang terselitkan?.. Ok kejadian seram pertama dalam hidup aku, masa tu hari raya klu tak silap tahun 2008, waktu tu aku masih tinggal dengan akak di sebuah ladang sawit dibukit garam kinabatangan(sekali la bagi tau) bagi yg tinggal dekat bukit garam tu memang sah tau..

 Ok time kitaorang nak g ziarah menziarahi kengkawan yg lain, disebabkan keadaan jalan yg di lalui itu sangat sempit hanya motorsikal n basikal je yg muat so kitaorang pon dengan semangatnya g dgn motor je aku ngn member2 dlu cam siot juga kengkadang gila2 tapi itu CER dlu.skrg tak erk..i da berubah 'aku yg dlu bkn yg sekarang' haaa.. Time tu klu tak silap kami ber8 dgn menggunakan 4 bijik motor(tak pasti juga bijik ke buah) agak2 kami cam berpasang-pasang 4pmpuan 4lelaki but t…

Makna cinta yang SEBENAR

Assalamualaikum... Jangan di tangis sesuatu yang telah pergi. Menangislah kerana ALLAH tunjukkan kepada kita suatu perkara yang sering kita terlupa. Kehidupan ini seringkali menduga hati kita. Cinta yang selalu ingin kita miliki seutuhnya seringkali tewas di dalam perjalanan menuju jalan bahagia. Terkadang kita rasakan, berputus asa adalah jalan yang terbaik. Ah ! Persetankan dengan lelaki ! Ah ! Persetankan dengan wanita ! Begitu jerit kita apabila perasaan putus asa itu bersemarak di dalam dada. Dan seringkali kita terlupa pada sesuatu yang lebih bermakna. Ketika sebuah pintu kebahagiaan itu tertutup, kita seringkali menangis bersedih menanti saat terbukanya pintu itu kembali. Tanpa kita sedar bahawa ada pintu lain yang terbuka untuk menerima diri kita memasukinya. Itulah pintu ke sebuah kamar yang dinamakan iaHATI. Makna Cintayang sebenarnya adalah apabila kehadirannya mengajar kita erti Manis, Pahit, Suka, Duka, Tawa dan Tangis, Gembira dan Sedih dalam kehidupan kita bersamanya. K…

Bla..bla..bla

Assalamualaikum hi... Ok ini saja untuk penuhkan entry tiada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia... Haiii bosan melanda tahap gaban yang paling teruk sekali hikss.... Bila ingat dekat incik MT sayu rasa hati tetiba teringat 'apa agaknya yang sedang dia buat sekarang ni??' soalan itu yang selalu tumbul di kepala otak haiiii tahun depan baru dapat bersua semula walaupun tak bersua muka sekurang-kurangnya ada kawan borak-borak.. 'WHEN I MISS YOU.. I TELL ALLAH...' :'( dia balik sambung pengajiannya pada 20 syawal yang lalu..hampir sebulan tak dengar kabar dari incik MT ni..kangen mahhh.....


haiii......





Restoran HELLO KITTY kini di Tawau

Assalamualaikum hi...peminat kartun Hello Kitty...!!!! Korang teruja sangat bila dpt tau yg restoran Hello Kitty pn ada kat tawau..betol ke tuu? Atau saja nak mempermainkan emosi ni??dah tau aku dok minat gila dgn Hello Kitty ni. Klu btl la btl ada restoran Hello Kitty buka kat tawau maknanya tak paya la kita membazir jauh p korea semata-mata nak sangat tengok Hello Kitty punya restoran kan kan kan...^_^ aku tak pernah lagi tengok pun rupa rrstoran tu bb aku belum jejak kaki kat tawau. Belum ada masa ni pun member yg bagi tau tak pasti pula btl ke tak btl? Hihi ok siapa-siapa yg tinggal tawau tu bole la kasi info sama..



kes pening

Assalamualaikum... Tengok tajuk utama entry mmg dah sah2 pening rasa cam da tahap gaban.. Letih jadi baby siter mmg tahap kesabaran kena tinggi klu tdk sakit jiwa jwpnya. Bru 4 hari da demam segala penyakit timbul. Klu tak fkir cari duit punya pasal ,canggini la hidup d dunia noting's free semua kena byr nak g toilet pn kena byr 30sen dunia2.. Terimakasih ^_^

kisah hati prt.1

Assalamualaikum......!!! Hi rindu gila jari-jari ni ingin mengarang entry.. Enta berapa lama saya tinggalkan ia menyepi..uiii seaaa macam la populer sangatkan kita ni nak ditunggu-tunggu lagi baik tunggu kucing nak beranak dari tunggu entry basi dari saya yohh dok?? Hikshiks.:-P ok dalam lama-menyepi ada banyak kisah hati yang terpendam rasa cam gempaq sehh bila ada peluang ingin melepaskan. Wahhh kemain lagi saya ni haha ya la da lama asyik melayan fb memanjang, oya story fasal fb ni saya ada kisah indah dalam fb yang mmmemang tak mau lupa sampai bila-bila... Al kisah bermulalah ceritera kisah perkenalan dalam fb yang makin lama makin berbunga-bunga dengan indahnya.. Panjang beno songehnya ni kan ok teruskan je cer nya nih busan suda c kawan membaca mau tetidur suda durang.. Capatlah hisss balik-balik juga ni salah taip panat suda padam terus. Ok ok cang gini time raya buln lalu saya ada buat acc fb y…

Walaupun jauh dimata :')

Assalamualaikum..... Bercinta dan Setia saat berada jauh dari mata, bukan sesuatu perkara yang mudah. Tapi kerana sayang, masing-masing akan mencuba sedaya upaya, supaya tiada hati yang terluka. Bila dah jauh, haruslah saling percaya. Bersangka baik juga kunci sesebuah hubungan. Walau jauh di mata, bak kata orang dekat di hati, kan.? Yang jauh terasa dekat, dengan adanya kuasa teknologi yang serba canggih ini. Tapi jangan pula di salahgunakan. Di saat dia jauh, biarlah doa yang menyatu dan mendekatkan.Doa itu kan penghubung terbaik antara kita. Usah risau, jika dia benar milikmu, pasti akan menjadi milikmu jua. Walau jauh terpisah, dia pasti akan kembali juga. Jodoh itu rahsia Allah. Sekuat mana kamu setia, sejauh mana kamu bercinta, kalau dia bukan tercipta untukmu, pasti kamu tidak akan bertemu. Tetapijika dia memang jodoh kamu, sejauh mana dia pergi, dengan izin Allah, pasti dia akan kembali.! ;) ~kakicinta~





SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN

Assalamualaikum.....selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin buat semua keluarga,rakan-rakan yang mengenali diri ini.. Mintak ampun dan mintak maaf di atas segala salah silapku maklumlah kite kan manusia biasa tak pernah lepas dari melakukan silap..... Syukran jazilan kepada yang sudi bagi duit raya hihihi...




Kenduri ooh kenduri

Assalamualaikum... Hi.. :D baru lepas pulang dari kenduri kawin.. Aku ni bukan la suka sangat g tempat2 cam tu tapi sejak umur meningkat ni kena p juga rasanya kang kenduri aku t takda sapa pun mau datang haa padan muko den jual mahal sangat..kan kan kan... Aku mau uplod pic tak leh bb henfon aku ni bukan yang canggih cunggih cam korang guna aku punya brand cap ayam bekokok belakang rumah haha kata orang laa ni batu gosok punya styl temberang korang..:p so update cerita je laa yoo baca je..kesian cik ekin.. :'( .. Bio ler. Ok ok..cerita sal orang kawin ni tak menarik juga agak2 bole laa saja penukan entry. Bosen bangat. Tapi bila daa tulis2 cam ni enta apa pula yg mau d taip lagi? Cam takda cerita menarik?kan boring je blog aku.. Cam besawang-sawang kesian. Apa pun thnks pada yang dah follow blog bodo2 aku ni yang enta hapa-apa.. Terimakasih korang sesekali tu komen la cik sama.. Jangan malu2 cik ni agak peramah juga di alam maya ok... :) pandai korang.. Ala buccu2 :p muehehehehe…

:)

Orang yang dekat dengan Allah, aktivitinya tidak pernah sia-sia. Di sebalik setiap perbuatan ada ilmu, dalam ilmu ada niat dan bersama niat terkandung pahala..

Bawa...aku pergiiii.....

Assalamualaikum... Hmmm test..test.. MATA DALAM KACA TOPI BERCELORENG SARUNG TANGAN HITAM ATAS MUKA ADA TOPENG HANYA PERLU SIUL TIDAK TEKAN LOCENG HERO SUDA SAMPAI CEPAT TERJUN DARI LOTENG KITA TERUS KE SEMPADAN AKU PACU ENGKAU BONCENG BAWA BEKAL AIR MUKA CUCI AIB BOPENG LARI DARI KEWAJIBAN TANGGUNGJAWAP PONTENG LARI DARI KENYATAAN MULA KISAH DONGENG... TINGGALKAN DATARAN PUNCAK DUNIA KITA DUGA TINGGAL KEMEWAHAN CUBA CARA HIDUP PURBA LARI-LARI BALING BOLA SALJI DEPAN GUA SAMBIL CARI YETI KITA BOLEH CARI WHAT? TINGGALKAN DATARAN PUNCAK DUNIA KITA DUGA TINGGAL KEMEWAHAN CUBA CARA HIDUP PURBA LARI-LARI BALING BOLA SALJI DEPAN GUA TIDAK JUMPA YETI MOGA-MOGA JUMPA SYURGA.... fuhh.... Terimakasih .. :)

Cinta Pada Kematian

Ketika orang-orang kafir menyalib Khubaib bin Adyadi atas pohon kurma sebelum membunuhnya, dia sama sekali tidak takut dan gentar. Bahkan dengan mata tajam, ditatap orang-orang kafir sambil berkata:
"Sekelompok pasukan sekutu berkumpul di sekelilingku dan membentuk 1 kumpulan besar. Mereka merasa senang dengan kabilah-kabilah mereka. Hanyakepada Allah aku berkeluh-kesah tetapi bukan kerana serangan yang di lancarkan musuhku pada saat bertempur. Aku tidak peduli dengan cara apa aku mati, selama aku mati dalam keadaan Muslim kerana semuanysa tetap kembali kepada Allah. Semoga Dia memberkati pada setiap tulang dan daging yang tercincang..."

Bersabarlah..

Bila ALLAH cepat makbulkan doamu, maka DIA menyanyaingimu..
Bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA mahu mengujimu..
Bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu..
Oleh itu sentiasalah bersangka baik kepada ALLAH dalam apa jua keadaan pun kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNYA..
^_^

Info Islam: 7 golongan yang mendapat lindungan dari Allah

Hadis sahih Bukhari, daripada Abu Hurairah ra, dari Nabi saw, baginda bersabda:
tujuh golongan dilindungi selain lindungan-nya:
1. Imam (pemimpin) yg adil.
2. Pemuda yg hidup dalam beribadat kepada Allah.
3. Org yg mengingati Allah ketika bersendirian lalu menitis air matanya.
4. Org yg hatinya tergantung pada masjid.
5. Dua org yg saling berkasih sayang kerana Allah semata-mata.
6. Lelaki yg di goda oleh perempuan berdarjat yg cantik, tetapi dia mengatakan "aku takutkan Allah".
7. Org yg bersedekah dan menyembunyikannya sehingga tangan kirinya tidak tahu apa yg dibuat oleh tangan kanannya..

Dalam hati ada taman :p

Assalamualaikum salam jumaat. :) apa yg buat dalam hati ada taman? Mungkin sebap gembira,terharu,bahagia yg berbunga-bunga sampailah dalam hati tu ada taman kan kan kan...? Apa pulak yg ada dalam taman tu? Mesti ada bunga,air terjun,air perigi,air mata air.. Hoii merepek tang mna ni???
Cuba jelaskan apa kunun puncanya sampai dalam hati ada taman? Kenapa tak dalam hati ada pokok ke dalam hati ada tanaman ke apa ke kenapa mesti taman juga yg jadi pilihan? Tak bole guna lain-lain ka? Eh kompius gila otak dok pikir sorang-sorang... Mna member semua ek?? Ente ? Mcm bodo tahab gaban rasanya tanya soalan kemudian jawap sendiri tak gila ke nmanya tu?? Tak kisah la beb yg penting happy... Pasal dalam hati ada taman tu bio ler kang ada yg bekenan jawapkan juga soalan ni kira bertuah laa....bole laa....

Pantun mari solat

Berbaju kurung bertudung labuh
berkain songket berselipar jepun
awal pagi dah sembahyang subuh
agar hidup sentiasa rukun..

Pagi-pagi minum kopi
bekalan untuk perjalanan ke Johor
pandu kereta berhati-hati
masuk waktu sembahyang zohor..

Orang kaya berkereta besar
sambil bersembang memakan
kacang bila tibanya waktu asar
itu tandanya hari dah petang..

Waktu petang menjamah roti
roti dibeli di kedai cik syarip
mulut ibu tak henti-henti
menyuruh adik sembahyang maghrib...

Wanita cantik lelaki kacak
hulurkan senyuman muka berseri
bila malam sembahyang isyak
baru cukup 5 waktu sehari...

Alhamdulillah syukur diatas pemberiaan dari yg maha esa...

untuk akak tersayang

Assalamualaikum selamat malam sandakan.... malam ni aku berpeluang mencatit blog lagi ada kazen kasi pinjam laptop mah hahaha kira peluang keemasaan aku. sebenarnya apa yg best sangat karang blog ni? mau ngetop ka? ehh tak la saja ni mau mengarang kisah2 dalam hidup... aku lebih suka sebenarnya meletakkan gambar segala mak nenek aku bubuh dalam blog aku...hahaha akak lau rindu tengok je gambar ni..

Cinta itu buta

'kau hilang bilaku tiba kau datang bilaku kecewa terasa diri dipersenda.. Dimana berakhirnya nanti permainan sandiwaramu itu sesungguhnya aku tak mengerti... Jika benar cinta itu buta, butakah mataku berkali terluka masih juaku menunggu apa yang ku inginkan cuma kejujuran dalam perhubungan...' siapa tak kenal lagu ni kan? Lagu ini memang memberi banyak makna kepada orang2 yang sedang kecewa kerana cinta.. Oleh itu disini aku juga ingin berkongsi cerita tentang cinta lama ku biar entry kosong rindu2 karang la sikit.. Ok memang tak di nafikan ramai juga insan2 yang kecewa, terluka sbb cinta. Benar kah cinta itu buta dan boleh membutakan? Memang benarlah dalam sekelip mata kita boleh jatuh cinta dan kerana cinta kita sanggup tinggalkan segalanya. Kerana menganggap cinta adalah segalanya malah ada yang sanggup korbankan harga diri semata2 kerana cinta, bukan itu saja ada yang lagi parah bila sanggup membunuh diri kerana cinta. MasyaAllah sampai macam itu parah yaa.. Apakah cinta …

Pesan pada hati

Pesan pada diri... Jangan tersalah memberikan HATI pada insan yang tak sudi, pada insan yang tak mengerti kerana sekali kau memberi selamanya dia di HATI. Apabila kau dilukai sampai bila-bila tetap kau ingati. Pesan pada diri.. Berhati-hatilah dalam memberikan HATI. Berikan ia pada insan yang tahu menghargai sebab nilai sekeping HATI amatlah tinggi jangan sampai membuat hati terasa di nodai~