Khamis, 19 Disember 2013

Jom Perbetulkan

97% muslim yang aku jumpa, bila disebut: "Wei, Ahmad kirim salam..." Akan dijawab.. "Iyee ke.. WA'ALAIKUMUSSALAM.." ok.. Nampak macam tak ada masalah kan? Tertanya-tanya,apa masalahnye kan? Ya.. Memang ada masalah... Jeng jeng jeng............ =.= Sebenarnya, jelas dalam hadith Nabi SAW, Nabi mengajarkan, apabila salam itu disampaikan oleh posmen (orang tengah), maka jawapan yang diberi kepada kiriman salam tu bukannya, 'WA'ALAIKUMUSSALAM' tapi.. "WA'ALAIKA WA'ALAIHISSALAM" sebab apa.. Ahmad surug Abu kirim salam kat Ismail.. Ismail jawab, "WA'ALAIKUMUSSALAM." Sedangkan:- WA'ALAIKUMUSSALAM = selamat sejahtera ke atas KAMU jadi, salam Ahmad kepada Ismail tak terjawab kan? Sebab, Ismail doakan salam tu kepada ABU, SEDANGKAN ABU TU ORANG TENGAH.. Manakala:- WA'ALAIKA WA'ALAIHISSALAM= dan juga kepada KAMU dan juga kepada DIA selamat sejahtera.. Maka salamnya terjawab... Indahnya islam.. Note: hukum memberi salam itu sunat, tapi menjawab itu wajib. Jadi, kalau salah jawab, bermakna salam tu MASIH BELUM DIJAWAB..

Jumaat, 13 Disember 2013

Ada betulnya..

Aku sayang dia . Aku tak boleh hidup tanpa dia. "*pause* tak boleh hidup tanpa dia? Sebelum kau COUPLE dengan dia, kau hidup dengan siapa?? Periuk ?

Isnin, 9 Disember 2013

Tiada Yang Sempurna..

Assalamualaikum wbt..Kadang kita ni mudah sangat bangga bila ada kawan2 gengster abg semua taiko2.. Sibuk nak hot jadi bualan semua orang takut bila sebut nma geng.. Apa itu semua ada makna?? Bila mati geng2 taiko ada nak tolong ka menghadapi SAKARATUL MAUT? bila dalam kubur ada tak kengkawan nak tolong jwpkn soalan MALAIKAT MUNGKAR DAN NANGKIR? Tiada siapa yg nak tolongpun mati nanti semua kena tanggung sorang2 tak da maknanya da geng2 taiko.. Jawap la dgn Allah.. Zaman skrg ni la bnyk sngt kejadian rupa mcm ni berlaku. Dari yg muda smpailah yg agak2 da mau EXP tapi masih sibuk dgn hal2 duniawi.. Mkin ini lah yg d katakn DUNIA AKHIR ZAMAN org da mcm x kenal baik buruk sesuatu apa yg menjadi kepentingan PUAS HATI. apa pun kita sesama manusia ssama hamba Allah dan ssama Islam jom doakan yg terbaik buat saudara2 seagama kita... Moga ALLAH melembutkan sedikit demi sedikit hati yg telah keras itu.. Aamiin...

Ahad, 8 Disember 2013

Tetap Setia Walau Jauh Dimata :')

BercintadanSetiasaat berada jauh dari mata, bukan sesuatu perkara yang mudah. Tapi keranasayang, masing-masing akan mencuba sedaya upaya, supaya tiada hati yang terluka. Bila dah jauh, haruslah saling percaya. Bersangka baik juga kunci sesebuah hubungan. Walau jauh di mata, bak kata orang dekat di hati, kan.? Yang jauh terasa dekat, dengan adanya kuasa teknologi yang serba canggih ini. Tapi jangan pula di salahgunakan. Di saat dia jauh, biarlah doa yang menyatu dan mendekatkan.Doa itu kan penghubung terbaik antara kita. Usah risau, jika dia benar milikmu, pasti akan menjadi milikmu jua. Walau jauh terpisah, dia pasti akan kembali juga. Jodoh itu rahsia Allah. Sekuat mana kamu setia, sejauh mana kamu bercinta, kalau dia bukan tercipta untukmu, pasti kamu tidak akan bertemu. Tetapijika dia memang jodoh kamu, sejauh mana dia pergi, dengan izin Allah, pasti dia akan kembali.! ;)..





Incik B.. :')

Putus Cinta Pasti Ada Hikmanya

Putus cintapasti ada hikmahnyawalaupun perkara itu amat memeritkan bagi mereka yang sedanghangat bercinta. Sudah dikatakan,kita hanya merancang, Allah juga yang menentukan. Kalau dia bukan jodoh kita, terimalah dengan hati yang terbuka. Berterima kasihlah kepadanya, kerana dia juga pernah membuat dirimu bahagia. Apa yang sudah berlaku, jadikan sebagaikenangandanpengalaman. Tidak sangka kan.? Kitaberkenalan, kitaberkawan, kitaberhubung, mengeratkanukhwahdankasih sayang. Tapi kemudian, kita makinmenjauh, kita tidak lagi berhubung, dan akhirnya kita tidak lagi berkawan. Tidak sangka kan.? Kita sekarang seolah-olah dua manusia yang tidak pernah kenal antara satu sama lain. Ya, pelik rasanya berlagak biasa. Ya, kelakar rasanya berpura-pura seolah-olah seperti tiada apa yang berlaku. Tidak sangka kan.? Mudah untuk melupakan semuanya. Tapi siapa sangka,mungkin ada hikmahnyajuga.:) #Bersyukurlahkepada orang yang menyakitimu kerana dialah yang menabahkan hatimu. Dan terima kasih kepada "kamu" yang memberikan hati baru buat diri ini.! Mari menjadi insan yang palingbahagiahari ini dengan rahmat dari-Nya. Tetapkan hatimu, teruskan langkahmu. Bahagia sedang menantimu. ~kakicinta.com

Sabtu, 7 Disember 2013

Koleksi kata by kakicinta.com

Terkadang kita merasakan ber-couple itu terlalu indah. Lalu kita suka, walhal itu hanya sangkaan kita. Mainan nafsu semata, sebab itu tiada istilah ber-couple di dalam Islam. Direct to the point, ber-couple sebelum nikah memang tak digalakkan untuk kita. couple TOTALLY HALAL ba'da NIKAH Sebab itu Allah mengizinkan berlakunya 'kehilangan' atau 'perpisahan'. Yang kita tidak suka itu, terkadang sangat baik untuk kita. " Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kamu. Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui. " (surah al-Baqarah : ayat- 216) Biarlah kita kehilangan si dia kerana Allah, Jangan kita kehilangan Allah kerana si dia................ Bersabarlah Duhai Hati Jika hadirnya seseorang itu hanya untuk "menghadiahkan" airmata kepadamu, sebenarnya, waktu itulah Allah sedang mendidikmu, supaya bersifat SABAR dan REDHA.. Bersabarlah duhai hati..:') " Takut kehilangan sesuatu yang tidak pasti, Seperti kamu tidak redha dengan ketentuan Ilahi.. "................ Mari mencari cinta bersama redha-Nya.!

Laa Tahzan

Biar hati yang satu itu retak menjadi dua untuk seketika, kerana apabila sudah sampai jodohmu, DUA HATI akan kembali BERTEMU dan BERSATU. JARAK antara awak dan dia, bukan untuk memisahkan. Terpisah hanya sementara untuk pengakhiran yang BAHAGIA. Allah jarakkan awak dan dia untuk memberi peluang masing-masing memperbaiki diri menjadi baik dan juga untuk mengurangkan dosa. Fikir yang baik-baik saja. Bila fikir ke arah negatif, pasti hidup tak kan tenang. Percayalah, setiap apa yang Allah rancangkan, pasti ada hikmah di sebaliknya. JODOH ITU RAHSIA ILAHI. yakinlah dengan ketentuan Ilahi♥ SESUNGGUHNYA JANJI ALLAH ITU PASTI ~kakicinta.com

Jumaat, 6 Disember 2013

Kuih baulu..

Bahan-bahan:
 200g gula kastor 200g tepung gandum}
 1 sudu teh serbuk penaik}-diayak (A)
5 biji telur gred A
 3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh esen vanilla Sedikit pewarna hijau dan merah (yang ni makcik abaikan)

Cara membuat:
1.Pukul telur dan gula kastor hingga putih dan gebu dengan kelajuan tinggi selama 10 minit.
2.Masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil dikacau.
 3.Campurkan esen vanilla dan akhir sekali campurkan minyak masak dan digaul sebati.
 4.Ambil sedikit adunan dan warnakan merah dan hijau. (yg ni makcik abaikan juga)
 5.Sapu acuan baulu dengan sedikit minyak masak.Panaskan dalam ketuhar selama 5 minit.
 6.Letakkan 1/2 sudu pewarna merah dan hijau di dalam acuan.Tutup dengan adunan warna biasa.(maksudnya,ambil sedikit adunan merah dan hijau dan sudukan ke dalam acuan ke- mudian tutup dengan adunanan warna biasa)
7.Bakar pada suhu 180'C-200'C selama 15 minit.(makcik bakar pada suhu 180'C selama 30 minit.Yg ni terpulang pd kepanasan oven masing2 la kan)
8.Setelah masak,cungkil baulu keluar dengan menggunakan lidi.Sejukkan.

Tip dari Chef Noraini: Acuan hendaklah diminyakkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan adunan bahulu. Untuk membakar kali kedua,tidak perlu menyapu minyak lagi.Bahulu ini hanya sesuai dibakar dalam ketuhar api atas bawah. Nota dari Rahel: *Adunan bahulu Rahel masukkan dalam bag piping untuk memudahkan kerja. *Mula-mula panaskan acuan bahulu selama 5 minit,kemudian keluarkan dari oven dan spray dengan cooking oil,kemudian panaskan kembali acuan selama 3-5 minit dan picit adunan ke dalam acuan (isi penuh). *Bakar kuih dengan api atas bawah.Pastikan betul-betul masak sebelum dikeluarkan dari oven untuk mengelak kulit bahulu melekat pada acuan. ~ sumber sy da lupa kat mna sy copy tp dr google juga..

:')

Biarlah lafasan "Aku mencintaimu" selepas lafasan "Aku terima Nikahnya"

Isnin, 2 Disember 2013

Edisi Pepot pepot

Assalamualaikum..haa sedar x sedar da 1tahun blog sy wujud.. Pertama kali ada blog ni rsa mcm semua bnda nak g tulis bila da duduk menghadap xtau pula apa yg mau d karang hiii tp dalam masa 1 tahun ni mmg bnyk bnda yg aq bljr dn yg aq terima.. Cerita punya cerita daaa... Poning gitu jee.. Hihi ok aq rsa berdebar-debar btl ni tau kenpa ka mcm tu?? Kerana.... Haaa ok t la aq cerita ya bb cerita ni mmg panjang..smpai besok pn aq x hbis tulis..

Assalamualaikum Indonesia..

Assalamualaikum... alhamdulillah sampai juga kita di kampung halaman. setelah beberapa hari mengharungi perjalanan yang agak mencabar jug...