Langkau ke kandungan utama

Kuih baulu..

Bahan-bahan:
 200g gula kastor 200g tepung gandum}
 1 sudu teh serbuk penaik}-diayak (A)
5 biji telur gred A
 3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh esen vanilla Sedikit pewarna hijau dan merah (yang ni makcik abaikan)

Cara membuat:
1.Pukul telur dan gula kastor hingga putih dan gebu dengan kelajuan tinggi selama 10 minit.
2.Masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil dikacau.
 3.Campurkan esen vanilla dan akhir sekali campurkan minyak masak dan digaul sebati.
 4.Ambil sedikit adunan dan warnakan merah dan hijau. (yg ni makcik abaikan juga)
 5.Sapu acuan baulu dengan sedikit minyak masak.Panaskan dalam ketuhar selama 5 minit.
 6.Letakkan 1/2 sudu pewarna merah dan hijau di dalam acuan.Tutup dengan adunan warna biasa.(maksudnya,ambil sedikit adunan merah dan hijau dan sudukan ke dalam acuan ke- mudian tutup dengan adunanan warna biasa)
7.Bakar pada suhu 180'C-200'C selama 15 minit.(makcik bakar pada suhu 180'C selama 30 minit.Yg ni terpulang pd kepanasan oven masing2 la kan)
8.Setelah masak,cungkil baulu keluar dengan menggunakan lidi.Sejukkan.

Tip dari Chef Noraini: Acuan hendaklah diminyakkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan adunan bahulu. Untuk membakar kali kedua,tidak perlu menyapu minyak lagi.Bahulu ini hanya sesuai dibakar dalam ketuhar api atas bawah. Nota dari Rahel: *Adunan bahulu Rahel masukkan dalam bag piping untuk memudahkan kerja. *Mula-mula panaskan acuan bahulu selama 5 minit,kemudian keluarkan dari oven dan spray dengan cooking oil,kemudian panaskan kembali acuan selama 3-5 minit dan picit adunan ke dalam acuan (isi penuh). *Bakar kuih dengan api atas bawah.Pastikan betul-betul masak sebelum dikeluarkan dari oven untuk mengelak kulit bahulu melekat pada acuan. ~ sumber sy da lupa kat mna sy copy tp dr google juga..

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Balikkk kampung...

Assalamualaikum....


Seperti entry yg lepas dengan ceritanya nak pulang ke kampung halaman, terletak nun jauh di Sulawesi tengah(kalau tak silap) Indonesia. Debaran kian terasa inshaaAllah 20hb ni kita berangkat. Kali pertama berjalan sendiri tanpa di temani kakak atau abang..  heee...  25tahun ni kali pertama pegi jauh sorang-sorang... tipulah kalau lutut ni tak bergegar yoo...


Selalunya bila orang balik kampung ni bawa baju ja kan, lain pula ceritanya, milo berpeket-peket dibawa almaklumlah dekat kampung sana milo mahal gilaa katanya pastu rasa diapun berbeza. Milo malaysia juga paling tiptop... isi beg pun mahu separuh penuh denga milo jaa... baju berapa helai ja pun.. huhu..





Bawa sikit ja barang. Dalam perjalanan nanti kena jaga dan awasi beg, kalau tak hilang di angkut orang lain. Nangis tak berlagu laa kita.. Dan di nasihati agar menyimpan tanda pada beg pakaian dan barang yg hendak di bawa. senang nak cam nanti sebab naik kapal air ni tak sama dengan naik pesawat yg da ada tag …

Assalamualaikum Indonesia..

Assalamualaikum...

alhamdulillah sampai juga kita di kampung halaman. setelah beberapa hari mengharungi perjalanan yang agak mencabar juga hehe... 20hb-24hb 4 hari perjalanan dari bukit garam kinabatangan menuju ke sulawesi tengah Indonesia.


kapal dibelakang tulah yg kami naiki menuju pelabuhan parepare selama 2 malam berlayar..






tak sempat gambar kapal sebab sesak dengan orang ramai.. atas kapal ja selpi haha








Maaf lambat keluar ceritaa..

Berhijrah

Assalamualaikum.. Lama sungguh blog ni dibiarkan tanpa ada sebarang aktiviti.. Huuuuu.... K pas ni janji akan lebih aktif mengupdate segala macam status.. Sedih bercampur gembira perasaan ini.. Ok nak cerita inshaaAllah 20hb ni kak inaa balik ke kampung halaman yg nun jauh di sulawesi, indonesia... Sedih berpisah dgn adik beradik di sini(sandakan,sabah) dan gembira bertemu keluarga sepupu sepapat d sana(indonesia) .Pas ni kita jadi blogger indonesia la kan hehehe....(perasannyaaa)Nanti inaa ceritakan dan kongsikan perjalanan pulang okey peminat-peminat ku sekalian haha(perasan lagi).Sebelum tu nak belanja gambar akak yg sungguh molek ni (mohon muntah dgn minah yg perasan ni yaa)