Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2013

Kenduri ooh kenduri

Assalamualaikum... Hi.. :D baru lepas pulang dari kenduri kawin.. Aku ni bukan la suka sangat g tempat2 cam tu tapi sejak umur meningkat ni kena p juga rasanya kang kenduri aku t takda sapa pun mau datang haa padan muko den jual mahal sangat..kan kan kan... Aku mau uplod pic tak leh bb henfon aku ni bukan yang canggih cunggih cam korang guna aku punya brand cap ayam bekokok belakang rumah haha kata orang laa ni batu gosok punya styl temberang korang..:p so update cerita je laa yoo baca je..kesian cik ekin.. :'( .. Bio ler. Ok ok..cerita sal orang kawin ni tak menarik juga agak2 bole laa saja penukan entry. Bosen bangat. Tapi bila daa tulis2 cam ni enta apa pula yg mau d taip lagi? Cam takda cerita menarik?kan boring je blog aku.. Cam besawang-sawang kesian. Apa pun thnks pada yang dah follow blog bodo2 aku ni yang enta hapa-apa.. Terimakasih korang sesekali tu komen la cik sama.. Jangan malu2 cik ni agak peramah juga di alam maya ok... :) pandai korang.. Ala buccu2 :p muehehehehe…

:)

Orang yang dekat dengan Allah, aktivitinya tidak pernah sia-sia. Di sebalik setiap perbuatan ada ilmu, dalam ilmu ada niat dan bersama niat terkandung pahala..

Bawa...aku pergiiii.....

Assalamualaikum... Hmmm test..test.. MATA DALAM KACA TOPI BERCELORENG SARUNG TANGAN HITAM ATAS MUKA ADA TOPENG HANYA PERLU SIUL TIDAK TEKAN LOCENG HERO SUDA SAMPAI CEPAT TERJUN DARI LOTENG KITA TERUS KE SEMPADAN AKU PACU ENGKAU BONCENG BAWA BEKAL AIR MUKA CUCI AIB BOPENG LARI DARI KEWAJIBAN TANGGUNGJAWAP PONTENG LARI DARI KENYATAAN MULA KISAH DONGENG... TINGGALKAN DATARAN PUNCAK DUNIA KITA DUGA TINGGAL KEMEWAHAN CUBA CARA HIDUP PURBA LARI-LARI BALING BOLA SALJI DEPAN GUA SAMBIL CARI YETI KITA BOLEH CARI WHAT? TINGGALKAN DATARAN PUNCAK DUNIA KITA DUGA TINGGAL KEMEWAHAN CUBA CARA HIDUP PURBA LARI-LARI BALING BOLA SALJI DEPAN GUA TIDAK JUMPA YETI MOGA-MOGA JUMPA SYURGA.... fuhh.... Terimakasih .. :)

Cinta Pada Kematian

Ketika orang-orang kafir menyalib Khubaib bin Adyadi atas pohon kurma sebelum membunuhnya, dia sama sekali tidak takut dan gentar. Bahkan dengan mata tajam, ditatap orang-orang kafir sambil berkata:
"Sekelompok pasukan sekutu berkumpul di sekelilingku dan membentuk 1 kumpulan besar. Mereka merasa senang dengan kabilah-kabilah mereka. Hanyakepada Allah aku berkeluh-kesah tetapi bukan kerana serangan yang di lancarkan musuhku pada saat bertempur. Aku tidak peduli dengan cara apa aku mati, selama aku mati dalam keadaan Muslim kerana semuanysa tetap kembali kepada Allah. Semoga Dia memberkati pada setiap tulang dan daging yang tercincang..."

Bersabarlah..

Bila ALLAH cepat makbulkan doamu, maka DIA menyanyaingimu..
Bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA mahu mengujimu..
Bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu..
Oleh itu sentiasalah bersangka baik kepada ALLAH dalam apa jua keadaan pun kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNYA..
^_^

Info Islam: 7 golongan yang mendapat lindungan dari Allah

Hadis sahih Bukhari, daripada Abu Hurairah ra, dari Nabi saw, baginda bersabda:
tujuh golongan dilindungi selain lindungan-nya:
1. Imam (pemimpin) yg adil.
2. Pemuda yg hidup dalam beribadat kepada Allah.
3. Org yg mengingati Allah ketika bersendirian lalu menitis air matanya.
4. Org yg hatinya tergantung pada masjid.
5. Dua org yg saling berkasih sayang kerana Allah semata-mata.
6. Lelaki yg di goda oleh perempuan berdarjat yg cantik, tetapi dia mengatakan "aku takutkan Allah".
7. Org yg bersedekah dan menyembunyikannya sehingga tangan kirinya tidak tahu apa yg dibuat oleh tangan kanannya..

Dalam hati ada taman :p

Assalamualaikum salam jumaat. :) apa yg buat dalam hati ada taman? Mungkin sebap gembira,terharu,bahagia yg berbunga-bunga sampailah dalam hati tu ada taman kan kan kan...? Apa pulak yg ada dalam taman tu? Mesti ada bunga,air terjun,air perigi,air mata air.. Hoii merepek tang mna ni???
Cuba jelaskan apa kunun puncanya sampai dalam hati ada taman? Kenapa tak dalam hati ada pokok ke dalam hati ada tanaman ke apa ke kenapa mesti taman juga yg jadi pilihan? Tak bole guna lain-lain ka? Eh kompius gila otak dok pikir sorang-sorang... Mna member semua ek?? Ente ? Mcm bodo tahab gaban rasanya tanya soalan kemudian jawap sendiri tak gila ke nmanya tu?? Tak kisah la beb yg penting happy... Pasal dalam hati ada taman tu bio ler kang ada yg bekenan jawapkan juga soalan ni kira bertuah laa....bole laa....

Pantun mari solat

Berbaju kurung bertudung labuh
berkain songket berselipar jepun
awal pagi dah sembahyang subuh
agar hidup sentiasa rukun..

Pagi-pagi minum kopi
bekalan untuk perjalanan ke Johor
pandu kereta berhati-hati
masuk waktu sembahyang zohor..

Orang kaya berkereta besar
sambil bersembang memakan
kacang bila tibanya waktu asar
itu tandanya hari dah petang..

Waktu petang menjamah roti
roti dibeli di kedai cik syarip
mulut ibu tak henti-henti
menyuruh adik sembahyang maghrib...

Wanita cantik lelaki kacak
hulurkan senyuman muka berseri
bila malam sembahyang isyak
baru cukup 5 waktu sehari...

Alhamdulillah syukur diatas pemberiaan dari yg maha esa...

untuk akak tersayang

Assalamualaikum selamat malam sandakan.... malam ni aku berpeluang mencatit blog lagi ada kazen kasi pinjam laptop mah hahaha kira peluang keemasaan aku. sebenarnya apa yg best sangat karang blog ni? mau ngetop ka? ehh tak la saja ni mau mengarang kisah2 dalam hidup... aku lebih suka sebenarnya meletakkan gambar segala mak nenek aku bubuh dalam blog aku...hahaha akak lau rindu tengok je gambar ni..