Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2014

Resepi: Ayam Masak Lengkuas/Likku

Assalamualaikum...


haa dulu aku pernah kata yang mau buat entry pasal Ayam Masak Lengkuas kan, tapi sebab tak ada masa untuk menyalin panjang lebar, jadi aku tundakan niat itu... Dan alhamdulillah hari ini di berikan kesempatan untuk menaip seketika.



Ok macam tajuk utama kita hari ni, dengan segala rasa gembira aku nak kongsi resepi yang memang popular di kalangan kaum Bugis iaitu Ayam Masak Lengkuas atau masak Likku ... masakan ni selalunya di makan dengan Buras/Burasak , biasanya makanan ini kita jumpa pada hari Raya je, sebab untuk menyediakan bahannya susah kot??? Kalau malas masak goreng telor dadar ja huhu...


Kalau pegi beraya di rumah orang Bugis mesti ada hidangan ni ndak miss tu.. hehehe..


Okeyy semua perhatikan gambar di bawah ni.. :










kalau keliru tengok gambar ni aku sediakan dalam bentuk taip pan pula..


bahan-bahan:
1 ekor ayam bulat
1 kilo Lengkuas
2 batang halia
5 biji bawang merah
2 tangkai serai
1 biji kelapa ( parut dan ambil pati santannya)
Garam dan aji namoto secukup rasa

Mini Lucky Draw Blog XDramaQueen

Assalamualaikum...








klik SINI untuk join

SEGMEN 'SAYA NAK TEMPLATE BLOGLIST'

~ ✿*゚ Assalamualaikum,Salam 2014 ✿*゚ ~ SEGMEN 'SAYA NAK TEMPLATE BLOGLIST' | Setelah sekian lama tanpa sebarang segmen akhirnya kathyrbain.blogspot.com ingin mengajak rakan blogger semua agar join segmen kathy ini yang menawarkan dua hadiah berupa Template Bloglist dan satu hadiah misteri.
Syarat untuk menyertai segmen ini:- terbuka kepada semua blogger.letakkan banner ini dalam entri dan buat tajuk  SEGMEN 'SAYA NAK TEMPLATE BLOGLIST'.wajib Follow belog Coretan Hati Kathy dan belog Kathy Rbain Diari Resipi .sila lengkapkan slogan "Saya nak Template Bloglist By Kathyrbain.blogspot.com kerana saya sangat suka tengok blog sis yang simple tapi cantik dan bila mula-mula masuk dah terpikat (tidak melebihi 20 patah perkataan) - wajib di lakukan oleh semua peserta untuk melayakkan diri dalam segmen ini.hantar penyertaan sebelum atau pada 30 November 2014di ruangan komen entri ini sahaja.
tarikh tutup penyertaan pada 30 November 2014 jam 11.30 tengah malam dan keputusan ha…

''Segmen:Blogwalking Promosi Blog & Like Fanpage"

Assalamualaikum...


Jom ramai2 kita join segmen ini...







Klik SINI untuk join..

21st Oktober - 30th November 2014 (11.59 pm waktu Malaysia)

Giveaway kerusiburok: Ole-Ole Phuket!

hai semua blogger! 
seperti yang korang semua maklum, kerusiburok akan bercuti ke Phuket awal Disember ni (baca entri kerusiburok ke : PHUKET (intro)
jadi, kerusiburok bercadang nak bagi ole-ole dari Phuket kepada blogger2 sekalian.

OLE-OLE utama akan diberi kepada 3 pemenang bertuah.  tapi kalau ramaiyang join segmen giveaway ni,  saya akan tambah 7 lagi ole-ole untuk blogger bertuah!  hehehe
3 x Ole-Ole Utama = T-shirt kenangan dari Phuket (sebab tu conduct giveaway awal-awal, nanti pemenang boleh dapat saiz baju yang betul hehe)

JOM SERTAI! Mana tahu korang bertuah! Klik Banner kat atas tu ye untuk syarat yang simple :)

jom join ramai-ramai. ajak blogger lain sekali yer!  di samping bersegmen, boleh jugak kita berblogwalking dan berkenalan! hehehe
babai.

Segmen Mari Berkenalan

assalamualaikum...... jom ramai ramai join segmen by Nad Ladzim





klik baner di bawah untuk join okeyyy....





jom join ramai ramai..... ARAMAITIIIII.....!!

Yeaaa dapat baby baru..

Assalamualaikum.......



haa macam tajuk utama kita pada hari ini, best fren kita Ita dah selamat melahirkan baby ke-2 pada 23/11 (ahad).. kebetulan aku baru je cerita cerita dengan dia, aku balik dia pun di hantar ke Hospital Kinabatangan.. Alhamdulillah kedua duanya selamat..


Takdapat tengok dekat dekat... :'(
dapat pic pun dari kak Diana



-sekian-

Aku, Kamera Dan...

Assalamualaikum.....



Tak mau taip panjang panjang...
Nak simpan koleksi PHOTOEDITING disini..

Permisi... Lalu dulu kata orang Sabah 'kasi limpas dulu ya' hehe..






-sekian-

Ku Di Lamun Cinta

Assalamualaikum.........





Hehe saja ja bubuh tajuk cam tu biar gempak seh gitewww.... Haha..
K la tak mau banyak menaip sangat ni, jari lenguh lenguh taip pastu salah eja padam balik huhuhu bila tengok, semak balik amboi kemain banyak silap eja entah apa yg aku duk taip kadang bila aku da post entry baru perasan ada kesilapan, haaa kemas kini balik dahhh... Maklumlah kita ni kan cuma insan biasa tak lepas dari melakukan kesilapan. Kesilapan jadikan suatu pengajaran di masa akan datang In Shaa Allah...



Oya aku suka sangat edit gambar dekat  Photo Grid  comel je nampak hehe (puji diri sendiri minah ni)


Antara karya yang aku cipta dengan Photo Grid:










Ok.. Itu antara sedikit editing yang aku buat, yalahkan muka siapa lagi kalau bukan muka aku hehe..



-sekian terimakasih-

Kenduri Kahwin Ohh Kenduri Kahwin

Assalamualaikum....

Ok taip entry laju-laju.. Kemarin adalah singgah dekat Bandar Lela jempuatan kenduri kawen kawan, dah terjumpa dengan kawan lama kawan kecik-kecik dlu, sebelum kita ke kenduri kawen singgah kejap ke bandar cari hadia utk pengantin. Da penat keliling bandar tak jumpa juga dengan hadia yg bekenan.. Mula-mula rasanya dorg nak bagi kuali,periuk,senduk segala pinggan mangkuk haa... Bila fikir balik aik? Tak jadi bajet kurang hehe.. Beli sampul isi sedikit RM da.. Senang..




Entry ni sebenarnya dah lama aku taip.. Akan tetapi baru aku ternampak draf, hehe baru la aku  sambung balik karang haha dah mula timbul mood kemalasan di situ..

Aku habiskan jalah ceritanya ni.. Alang alang dah wifi hidop kan..

Rupa pengantin pun belum masuk lagi jap aku cari gambo yaa bb rasanya da jauh tersimpan... Kena skrol lelaju album gambar aku ni...



Jeng..jeng..jenggggg........




Selamat pengantin baru buat puan Lela tomato.. Moga berkekalan hingga ke akhir hayat.. Aamiin... 'Barakallah hul…

:'(

Kerana itu aku serik memegang harap pada manusia. 
Janji Allah itu pasti. 
Setiap yg hidup pasti akan mati. Dan Aku juga bakal menyusuli.
Doa itu tetap ada. 
Dengan izin dan rahmat Allah, Moga bertemu lagi di syurga.

- Al- fatihah

Welcom November...

Assalamualaikum... Hiii....



Haa dah masuk bulan November.. Maknanya dlm beberapa hari lagi genap suda usia ku 23 tahon... Huhuhu tua dah aku ni kan..
Bila agaknya orang nak masuk minang aku nii.. Hahahaiii...

Sedar tak sedar dekat penghujung tahun dah, usia naik lagi 1 tingkat, harap harap kematangan pun bertambah In shaa Allah..
Kalau nak ingat time kecik kecik dulu, suka sangat tengok akak akak yg besar besar nak jadi macam dorang juga haha.. Sekarang ni bila dah besar rasa nak jadi budak budak balik, ya la kan jadi kanak kanak ni macam tak ada masalah tertanggung, dalam otak hanya fikirkan keseronokan bermain..

Rindu dengan kenangan yg lalu :')


Bila jauh jauh dengan adik beradik ni mula la rindu rinduan.. Raya hari tu tak sempat bergambar bersama..




Rasa seronok ada kakak ngn abg.. Rasa aku jadi macam princess... Jadi kesayangan haha...


Ok dah kata tadikan, dekat dekat birthday aku ni aku pun pujuk lah akak kesayangan yg sorang ni cam biasalah kalau bukan kak blogger kita kak D…

i m ok

Sesuatu yg terlihat... Tak macam yg tersirat...

Begitu perih rasanya.... :'(

SABARLAH, semua pasti akan ok..

cerita....

Assalamualaikum....


Begitu lama menyepi tanpa kabar berita.. Hehe... Ok lah ini masanya, duk kumpul cerita hari tu awal bulan buat entry.. Akhir bulan ni baru ada masa rasanya, baru rasa banyak cerita hehe.. Bulan ni full time sibuk cari mr. Istikharah.. Gara Mr. Istikharah yg d tayangkan d tv3, aku pun duk kalut2 cari mr. Istikharah aku hahaha (terlalu khayal)

Dalam bulan ni saja aku sering kena sakit2, ni pun baru ja ok ok.. Hoho...



Begitulah ceritanya....



Di sambung dengan cerita seterusnya.. Haa pada minggu yg lalu akak kita datang la lawat kita.. Rindu la juga dengan akak kita ni..



Macam letih pulak mau taip entry panjang2... Ok dulu la buat masa ni..

Assalamualaikum... Hehehee

Luahan Hati... Sepi..

Kau sempurna. Menciptakan luka tanpa membuatku berhenti mencinta.
Kau hebat. Membuat aku terlelap dengan sejuta kepahitan yang kau buat. 
Kau istimewa menjeratku dengan angan tentangmu tanpa sedikitpun usaha...
Kadang kupikir kau segalanya
Sampai-sampai membuatku terus bertahan
Diantara banyak hati yang menantang

    ******************************************


Yang banyak menulis itu lah sebenarnya yang paling banyak memendam. 
Bila rasa sakit.
Rasa sedih.
Menulis lah yang jadi tempat kedua untuk dia meluah selain diriNya..
    **********************************************
aku pura pura menjadi kuat agar aku lebih kuat—
Ya Allah, masihkah ada keampunan untuk hambamu yang berdosa ini.
Ya Allah, aku inginkan syurgaMu—
walaupun aku hitam dengan dosa, bantu aku, pinjamkan aku kekuatan agar aku tahu Kau masih menyayangiku—


Pening...

Assalamualaikum...

Mesti ada juga yg sering terima mesej berantaikan... Kalau boleh nak saja baling batu besar dengan yg cipta mesej cam ni..


Baca ni.. Mesej yang Haram Hukumnya !          •Mesej berantai dijatuhkan hukum SYIRIK ! Kerana KERAP manusia menentukan qada dan qadar yg tlh ditetapkan Allah SWT .          Contoh mesej :        
1. "siapa tak hantar mesej ni , akan ditimpa musibah" .        
2. "siapa yang hantar mesej ini , dalam masa dua jam orang yang tersayang akan datang kerumah anda .        
3. "siapa yang mengabaikan mesej ini , anda akan kehilangan orang yang tersayang .        
4. "siapa yang menghantar mesej ini kepada 4 orang , dalam masa 4 jam , anda akan mendapat rezeki yang melimpah ruah .        
5 . "hantar mesej ini minima 12orng , anda akan mendapat berita yang baik dalam masa 2jam .          #Senang cerita , ia berkait dengan perjanjian ganjaran ataum musibah yang ditetapkan sendiri          #Manusia tak layak menjatuhka…

aku tak tau nak bagi tajuk apa entry aku ni -,-

Assalamualaikum.....


Aku bukanlah jenis yg suka tulis pasal orang lain dan jenis yg suka mengikuti trend semasa kedua-dua personaliti itu tiada pada aku..hehe :p lebih suka tulis pasal diri sendiri dan segala yg berlaku dalam kehidupan seharian..(ya la da nma blog sendiri punya)...
Akan tetapi mengapakah aku begitu tertarik dgn seseorang nii yaa? Dan aku mula membina blog ini kerana dia, jadi agak tak patut kalau aku tak tulis sedikit ttg dia...



Siapakah 'dia' yg aku maksudkan tu tak lain dan tak bukan.... FL/Fatin Liyana  seorang blogger terkenal,terngetop,terpopular dan termacam-macam lagi.. Dan mesti anda semua amat mengenali beliau dan mengikuti segala cerita-cerita beliau walaupun sekadar di dunia maya... Sumpah aku minat gila dgn dia, cukup simple, ringkas, padat dan mencuit hati cerita-ceritanya kan?? Aku pula kalau buat entry banyak beno ayat aku silap hehe... Aku tak boring bila baca blog akak FL ni kdg pandai tergelak sensorang di buatnya ha…

Cerita... Cerita... Cerita..........

Assalamualaikum...


Disebabkan cuaca sekarang ini agak tidak menentu, mula la segala sakit keluar.. Apa lagi bila banyak buat aktiviti luar.. Sepanjang minggu ni tidak lah sibuk sanagt, tempahan nasi lemak pun tak banyak bole la ada rehat sikit...

Minggu lalu ada kawan tempah suruh masak untuk 50 orang makan, 4 menu pilihan:
1. Gulai Kambing
2. Sayaur Campur
3. Ayam goreng berempah
4. Ikan masak sos kicap

Dua minggu sebelum ni pulak ada cikgu tempah laksa..



Alhamdulillah selama tinggal dengan macik saudara ni banyak ilmu yg di perolehi.. Kalau setakat masak-masak tu boleh dahh... Sbb memang minat sanagt bidang masakan ni, kalau ada rezeki nak suruh akak kita bukak restoran... InShaa Allah... 

Ok dah habis cerita tempah menempah ni kita beralih ke kisah yg lain pulak yehh...

*****

Kalau dulu aku ada menabur janji nak karang satu entry yg kononnya mau bagi tengok cara-cara membuat buras tapi tak pulak aku buat-buatkan, di sebabkan kemalasan menaip aku datang, li…

sketsa

Assalamualaikum....



Dah boring-boring melanda... Jum layan sedikit sketsa ciptaanku sendiri.. Hehe...








Hehe barisan pelakonnya:
1. N.sakinah
2. Mardiah Diana
3. Kasmiati
4. Mohd. Nazrul H
5. Sulastri
6. Akma Athira(baby)


Terimakasih untuk anda semua.. ^_^

Selfie mood hohoho..

Assalamualaikum...




Hi.. Haaa ada sesiapa yg suka duk selfie2 tak? Hehe aku pun apa kurangnya selfie memanjang...haha :-p tak kiralah sensorang ka berdua ka bergeng ka 1kampung ka. Korang pernah tak? Pernah tak?

Antara koleksi selfi aku heee :



Aku kemain lagi klu bab2 selfie ni semua gambar aku snap sendiri tau...haa..
Aku tak pandai sangat guna 'monopod' jd aku panjangkan ja tangan utk berselfie..



Mood selfie makin menjadi masa kini tak kira di mana saja asal ada fon/kamera snap memanjang....


Sekian... Hehe