Langkau ke kandungan utama

kisah aku,tea panas dan karipap di pagi yang dingin

Assalamualaikum........



Dinginnya di pagi hari ini... Aku memanaskan air setelah mendidih aku pun membancuh seteko tea.. Memang best hirup tea panas di pagi yg dingin ni.. Terasa ke enakkan tea di tekak..

Anak kecil itu sedang menikmati tea panasnya.. Tapi bila terkena sikit mulut muka dia berubah senget (hehe comel mukamu Syawal minum tea panas)
Setelah penat memasak nasi lemak sebanyak 130bungkus tangan pun lenguh2, cari duit itu bukanlah perkara yg mudah kudrat kena kuat... Semangat kena ada.... Haaa.... Demi untuk mencari sesuap nasi.. Hargailah apa yg kita miliki sekarang.. Jangan la suka hati buat pembaziran sayang tu.....
 Teringat pula dengan karipap si Usu.. Cepat2 capai tudung dan keluar ke pasar.. Terjenguk-jenguk, terjuntai-juntai aku mencari kelibat si Bibik ni adakah dia menjual desis hatiku.. Aku pun dgn lajunya melangkah kemas mendekati meja d seberang dan apa yg aku lihat.....memang sah si Bibik ada menjual haaa bertuah sungguh hari ini ku rasakan rasa mcm mahu saja aku meloncat-loncat melihat si Bibik ada jual karipap si Usu... Yeaaaa!!!!!


Aku: Bibik mcm biasa bagi karipap 5biji.
Bibik: 5 saja yung?
Aku: ya la Bik.. Aku sorang ja yg makan di ruma.
Bibik: 10biji pun bole ba kau habiskan yung haha..
Aku: (hanya mampu ketawa kecil)



Setelah sampai di rumah aku buka pelastik berisi karipap tu.. Dan aku pun menikmati karipap dan tea panas di pagi yg dingin di temani budak kecik tu... Sekian.....


Ulasan

  1. Assalamualaikum dan singgah pagi....menarik cerita awal pagi karipap dan tea panas...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam.. Terimakasih kak.. Tu ja modal utk d cer pagi2..

      Padam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Balikkk kampung...

Assalamualaikum....


Seperti entry yg lepas dengan ceritanya nak pulang ke kampung halaman, terletak nun jauh di Sulawesi tengah(kalau tak silap) Indonesia. Debaran kian terasa inshaaAllah 20hb ni kita berangkat. Kali pertama berjalan sendiri tanpa di temani kakak atau abang..  heee...  25tahun ni kali pertama pegi jauh sorang-sorang... tipulah kalau lutut ni tak bergegar yoo...


Selalunya bila orang balik kampung ni bawa baju ja kan, lain pula ceritanya, milo berpeket-peket dibawa almaklumlah dekat kampung sana milo mahal gilaa katanya pastu rasa diapun berbeza. Milo malaysia juga paling tiptop... isi beg pun mahu separuh penuh denga milo jaa... baju berapa helai ja pun.. huhu..





Bawa sikit ja barang. Dalam perjalanan nanti kena jaga dan awasi beg, kalau tak hilang di angkut orang lain. Nangis tak berlagu laa kita.. Dan di nasihati agar menyimpan tanda pada beg pakaian dan barang yg hendak di bawa. senang nak cam nanti sebab naik kapal air ni tak sama dengan naik pesawat yg da ada tag …

Assalamualaikum Indonesia..

Assalamualaikum...

alhamdulillah sampai juga kita di kampung halaman. setelah beberapa hari mengharungi perjalanan yang agak mencabar juga hehe... 20hb-24hb 4 hari perjalanan dari bukit garam kinabatangan menuju ke sulawesi tengah Indonesia.


kapal dibelakang tulah yg kami naiki menuju pelabuhan parepare selama 2 malam berlayar..






tak sempat gambar kapal sebab sesak dengan orang ramai.. atas kapal ja selpi haha








Maaf lambat keluar ceritaa..

Berhijrah

Assalamualaikum.. Lama sungguh blog ni dibiarkan tanpa ada sebarang aktiviti.. Huuuuu.... K pas ni janji akan lebih aktif mengupdate segala macam status.. Sedih bercampur gembira perasaan ini.. Ok nak cerita inshaaAllah 20hb ni kak inaa balik ke kampung halaman yg nun jauh di sulawesi, indonesia... Sedih berpisah dgn adik beradik di sini(sandakan,sabah) dan gembira bertemu keluarga sepupu sepapat d sana(indonesia) .Pas ni kita jadi blogger indonesia la kan hehehe....(perasannyaaa)Nanti inaa ceritakan dan kongsikan perjalanan pulang okey peminat-peminat ku sekalian haha(perasan lagi).Sebelum tu nak belanja gambar akak yg sungguh molek ni (mohon muntah dgn minah yg perasan ni yaa)